איך אומרים יזמות ביפנית (ולמה בעברית זה נשמע יותר טוב)?
- Gadi Peretz
- 17 במרץ
- זמן קריאה 3 דקות
אחד מהתחומים האהובים עלינו ב-RGB Total Strategy זה חיבור בין-תרבותי, ואין תרבות מרתקת יותר (לטעמינו) מיפן. יזמים ישראלים רבים מעוניינים ליזום שיתופי פעולה עם גורמים יפנים, אך מוצאים את עצמם נתקלים באתגרים כבר בשלבים הראשוניים. החדשות הטובות הן: זה כנראה לא (רק) בגללכם.
ניתן להכליל ולומר כי התרבות היפנית עדיין מקדשת הצלחה ומתייחסת לכישלון כאות קין, אם כי ב-2025 אנו עדים לשינויים מסוימים בגישה זו. המחיר החברתי הכרוך בכישלון נותר גבוה מכדי לשאתו עבור רבים. מכאן כי היזם היפני עלול לחוות חסמים פסיכולוגיים עוד בטרם יצעד את צעדיו הראשונים, בשל החשש מכישלון.
באומת הסטארט-אפ הישראלית, לעומת זאת, ידוע ומקובל כי כישלון הוא חלק בלתי נפרד מתהליך החדשנות, מהמסע היזמי ואי הוודאות שבו. יזמים רבים נוקטים בגישת "מה שלא הורג – מחשל" ונבנים מהכישלונות על ידי הפקת לקחים ותובנות שיסייעו להצליח בפעם הבאה. דווקא יזמים שהתנסו אך נכשלו, נחשבים לאמינים ומנוסים יותר וסיכוייהם להשיג השקעה גדולים יותר מאלו של היזמים המתחילים.
תכנית חמש שנתית לפיתוח סטרטאפים
ב-2022 הושקה תכנית חמש שנתית לפיתוח סטרטאפים ביפן, עם המטרות הבאות1:
הגדלת מספר הסטארטאפים פי 10 תוך 5 שנים
יצירת 100 חברות "חד-קרן" עד 2027
תקציב מתוכנן של כ-1 טריליון ין (כ-6.3 מיליארד אירו)
הגדלת ההשקעות פי 10 לסך של 10 טריליון ין (כ-63 מיליארד אירו)
התוכנית מתמקדת ב-3 תחומים עיקריים:
פיתוח משאבי אנוש ורשתות ליצירת סטרטאפים
הרחבת מקורות מימון וגיוון אסטרטגיות יציאה
קידום חדשנות פתוחה
יוזמות חדשות של משרד הכלכלה, המסחר והתעשייה (METI)
ביוני 2024, METI פרסם דו"ח ביניים עם כיווני מדיניות חדשים לקידום חדשנות2:
פיתוח מדדים להערכת יעילות השקעות מו"פ
הקצאת מסגרת תקציבית ייעודית לתמיכה בסטרטאפים מתוך תקציב המו"פ של METI
גיבוש הנחיות ואיסוף דוגמאות ללמידה בין-חברתית
זיהוי תחומי חזית וסיוע ממוקד בתחומים כמו טכנולוגיות קוונטיות והיתוך גרעיני
תכניות נוספות
(המידע מבוסס על מקורות רשמיים של ממשלת יפן ומשרד הכלכלה, המסחר והתעשייה היפני, ומשקף את המאמצים המשמעותיים לקידום יזמות וחדשנות ביפן בשנים האחרונות.)
למעט המחסור במשאבי טבע, יפן ניחנת בשפע של משאבים כלכליים אחרים – כוח אדם איכותי, תשתיות מתקדמות וטכנולוגיה פורצת דרך; ואף על פי כן, מספר היזמים והמיזמים היפניים עדיין נמוך יחסית למדינות מערביות אחרות. במחקר עדכני של ארגון GEM מ-2024 עולה כי למרות מגמות חיוביות, מסלול קריירת יזמות עדיין נתפס ביפן כאופציה בעלת סיכון תדמיתי גבוה. הגורם המרכזי נותר החשש מכישלון ציבורי.

הבידול הייחודי של RGB Total Strategy: חוצפה ישראלית + איפוק יפני
מה שמבדל את RGB Total Strategy בשוק הייעוץ העסקי הבינלאומי הוא הניסיון העשיר והישיר שלנו בעבודה ומגורים ביפן. שנים של ניהול צוות גדול של מהנדסים וטכנאים יפניים העניקו לנו הבנה מעמיקה של התרבות העסקית היפנית, דקויותיה ומורכבויותיה. זו אינה תיאוריה נלמדת אלא תובנות שנרכשו בעבודה צמודה ושוטפת עם צוותים ומנהלים יפנים, תוך התמודדות עם אתגרים אמיתיים בזמן אמת.
היכולת שלנו לגשר בין החוצפה הישראלית הישירה, המיידית והיצירתית לבין האיפוק היפני המחושב, הסבלני והמדויק נובעת מהתנסות אישית עמוקה בשתי התרבויות. אנו יודעים בדיוק מתי לאמץ את הגישה הישראלית הנועזת של "כאן ועכשיו" ומתי להשתמש בסבלנות האסטרטגית היפנית של "לטווח ארוך".
הניסיון שלנו מראה כי דווקא היכולת לנוע בגמישות בין שתי תפיסות העולם הללו היא שמאפשרת פריצות דרך עסקיות משמעותיות. בזמן שיזמים ישראלים רבים נתקלים בקירות אטומים בניסיון לחדור לשוק היפני, הלקוחות שלנו מצליחים ליצור שיתופי פעולה משגשגים הודות לליווי המדויק שמשלב את היתרונות של שתי התרבויות.
אחת האסטרטגיות החכמות ביצירת שיתוף פעולה עסקי בין-תרבותי היא היכולת לזהות את האתגרים התרבותיים של שותפך הפוטנציאלי ולהפוך אותם ליתרונות משותפים. לכאורה, התעוזה הישראלית המפורסמת, הגמישות הארגונית והנכונות לאתגר מוסכמות מהווה אנטיתזה למנטליות היפנית השמרנית יותר. אולם בפועל, ובהתאמה לעקרונות הזן, דווקא שילוב הניגודים מייצר הרמוניה חדשה ופורייה, שמאפשרת לצדדים ליהנות מהיתרונות של שתי התרבויות.
ב-2025, RGB Total Strategy מציעה מגוון פתרונות מותאמים לעידן הנוכחי:
חיבור למאיצים ומשקיעים יפנים עם התמחות בטכנולוגיות AI, חומרים מתקדמים ואנרגיה מתחדשת
תכניות אסטרטגיות לכניסה לשוק היפני המותאמות למציאות הכלכלית העדכנית
סדנאות וירטואליות ופיזיות בנושא ניהול מו"מ ותקשורת בין-תרבותית ביפן
ליווי דיגיטלי שוטף למיזמים ישראליים הפועלים בשוק היפני
כל זאת על סמך ניסיון של למעלה משלושה עשורים בעולם העסקים והיזמות היפני.
לפרטים צרו קשר

Comentários